Provincie Liège (Luik) zone 4 - Vesdre - Hoëgne & Plateau (Laatste update: 16-07-2022)

 

De brandweerzone Vesdre - Hoëgne & Plateau is één van de 34 brandweerzones in België en één van de zes zones in de provincie Luik. De zone ontleent haar naam aan de rivieren Vesdre en Hoëgne. De zone is verantwoordelijk voor de brandweerzorg in de 19 gemeenten Aubel, Baelen, Blégny, Dalhem, Dison, Herve, Jalhay, Limbourg, Olne, Pépinster, Plombières, Soumagne, Spa, Sprimont, Theux, Thimister-Clermont, Trooz, Verviers et Welkenraedt. Dit is een gebied met ruim 230.000 inwoners.

 

De zone heeft de beschikking over 440 brandweerlieden (zowel beroeps als vrijwillig) en negen kazernes in Battice, Herve, Limbourg, Pépinster, Plombières, Spa, Theux, Verviers en Welkenraedt.

 

• Kazerne Battice

 

In Battice is een kazerne met een brandweerkorps met 24 vrijwilligers. Ze hebben de beschikking over twee halfzware autopompen (waarvan 1 met vierwielaandrijving), een snelle-hulpwagen, een watertankwagen, een signalisatievoertuig, een tweetal personeel-/materiaalwagens en een ambulance. In 2022 wordt de nieuwe kazerne opgeleverd, waarna het korps samen zal gaan met de kazerne in Herve.

 

 

• Kazerne Herve

 

Het korps van Herve bestaat in uit 40 vrijwilligers. Het wagenpark bestaat uit een halfzware autopomp, een watertankwagen, een autoladder, een terreinwagen (Unimog), een dienstauto, twee commandowagens, een signalisatievoertuig en een spoorwegvoertuig. De kazerne aan Avenue Dewandre is in gebruik sinds oktober 1999. Het gebouw bestaat uit een voertuigenhal met een oppervlakte van 750 m², een ademluchtwerkplaats, een gezellige kantine, een fitnessruimte en diverse kantoren. In 2022 wordt de nieuwe kazerne opgeleverd, waarna het korps samen zal gaan met de kazerne in Battice.

 

 

• Kazerne Limbourg

 

Het korps in Limbourg bestaat uit 25 vrijwilligers. Ze hebben de beschikking over een halfzware autopomp, twee watertankwagens waarvan één vierwielaangedreven, een snelle hulpwagen, een ladderwagen (ex-brandweer Brussel), een personeel-/materiaalwagen, een commandowagen, een dienstauto, een laadbakauto met laadkraan, een quad en een reddingsboot op trailer.

 

 

• Kazerne Pépinster

 

Het korps Pépinster bestaat uit 27 vrijwillige korpsleden en een beroepsofficier. Ze hebben de beschikking over een halfzware autopomp, een watertankwagen, een hoogwerker, een snelle hulpwagen, een dienstauto en een materiaalwagen maken het wagenpark compleet.

 

 

• Kazerne Plombières

 

Het korps Plombières bestaat uit 58 vrijwilligers. Ze hebben de beschikking over een halfzware autopomp, een zware autopomp, een snelle hulpwagen, een watertankwagen, een hoogwerker (27m.), een materiaalwagen, een dienstbus, twee transportvoeruigen en twee commandowagens. Het korps is sinds 1983 gehuisvest in de huidige kazerne aan de rand van het centrum van Plombières. Het gebouw is gebouwd in de late jaren zestig als garage van een voormalig transportbedrijf. De kazerne bestaat uit een ruime voertuigenstalling (18 meter breed en 24 meter diep) voorzien van 4 uitrijpoorten, een werkplaats voor onderhoud, een ruime binnenplaats en een kelder voor die wordt gebruikt als opslagruimte. Het kantoordeel omvat  een radiokamer met uitzicht op de garage en op de binnenplaats, twee kantoren, een vergaderlokaal, een ontspanningsruimte en sanitaire ruimtes.

 

 

• Kazerne Spa

 

Het brandweerkorps van Spa bestaat uit 35 vrijwillige korpsleden en één beroepsofficier. Het korps heeft de beschikking over een lichte autopomp, een halfzware autopomp, een snelle hulpwagen, een autoladder, een karweiwagen, een watertankwagen, een dienstauto, een milieuvoertuig en een ambulance. De kazerne ligt in het centrum van Spa, direct naast het gemeentehuis.

 

 

 

• Kazerne Theux

 

De kazerne in Theux is in maart 2014 in gebruik genomen. In 2012 werd de oude kazerne die op dezelfde plek stond gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw. Uit diverse onderzoeken bleek namelijk dat deze locatie, op de kade van de rivier ‘la Hoëgne’ de meest geschikte plek voor de kazerne is. Het nieuwe gebouw heeft een zeer moderne uitstraling en valt direct op door de vijf brede deuren die toegang bieden tot de voertuigenhal van 1.000 m2. In geval van een melding komen de vrijwilligers direct binnen in de kleedruimte. Via een tussendeur staan ze dan vervolgens meteen in de de voertuigenhal. De radiokamer biedt zicht op het totale voorplein en de voertuigenhal zodat de radio-operator direct kan zien welke voertuigen op pad gaan naar de betreffende melding. De kazerne beschikt verder over een moderne ademluchtwerkplaats, sanitaire ruimtes voor zowel mannen als vrouwen, een scholingslokaal, een fitnessruimte en een kantine. Het korps bestaat uit 39 vrijwillige korpsleden en één beroepsofficier. Ze kunnen beschikken over een tweetal lichte autopompen, een halfzware autopomp, een tankwagen, een autoladder, een snelle hulpwagen, een materiaalwagen, een signalisatievoertuig  en een commandowagen.

 

 

• Oude kazerne Theux

 

De oude kazerne van Theux stond op dezelfde locatie als waar nu de nieuwe kazerne is gebouwd. De oude kazerne is in maart 2012 verlaten door het korps waarna direct met de sloopwerkzaamheden is begonnen.

 

 

 

• Kazerne Verviers

 

De kazerne in Verviers is de thuisbasis van een beroepskorps met ondersteuning van een groep vrijwilligers. Het beroepskorps telt 80 medewerkers die zijn verdeeld over 4 groepen. Daarnaast kan het korps beschikken over ruim 25 vrijwilligers. Op jaarbasis rukt het korps ruim 1.300 keer uit (excl. ambulance-inzetten). De huidige kazerne voldoet niet meer aan de eisen die aan een brandweerkazerne worden gesteld. De kazerne is te oud, te vervallen, te klein en slecht te verwarmen. Er wordt serieus overwogen om een compleet nieuwe kazerne te bouwen aan de rue Victor Besme bij de oprit van de A27. Het wagenpark bestaat uit een lichte autopomp, een drietal halfzware autopompen, een snelle hulpwagens, een watertankwagens een autoladder, een hoogwerker, een signalisatievoertuig, een materiaalwagen, twee personeel-/materiaalwagens. Drie dienstauto’s, drie commandowagens, een bosbrandtankwagen  en 5 ambulances maken het wagenpark compleet. Binnen niet al te lange tijd krijgt het korps de beschikking over een nieuwe kazerne.

 

 

 

• Kazerne Welkenraedt

 

De kazerne Welkenraedt ligt aan de Rue Mitoyenne nabij het centrum van de plaats. Het wagenpark van dit korps bestaat uit twee halfzware autopompen, twee snelle-hulpwagens, een autoladder, een watertankwagen, een haakarmvoertuig, een materiaalwagen en een personeel-/materiaalwagen en een signalisatievoertuig. Een commandowagen en een ambulance maken het wagenpark compleet.