Stad Brussel (Laatste update: 12-11-2011)

 

Brussel is de hoofdstad van het Koninkrijk België en daarnaast van de Vlaamse en Franse Gemeenschappen. De stad is tevens het bestuurlijk centrum van de Europese Unie en wordt daarom vaak als de hoofdstad van Europa beschouwd. De gemeente Brussel telt bijna 150.000 inwoners en is daarmee naar inwoneraantal de op vier na grootste gemeente in België. Het is een van de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat ruim 1.100.000 inwoners telt. Naast Brussel zelf behoren tot het Gewest de gemeenten: Anderlecht, Elsene, Etterbeek, Evere, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Oudergem, Schaarbeek, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel, Vorst en Watermaal-Bosvoorde. Het Gewest heeft een totale oppervlakte van 161 km2 .

 

Algemeen wordt het volledige stadsgewest als de stad Brussel beschouwd en niet enkel de gemeente Brussel. Het Hoofdstedelijk Gewest Brussel zou als stad de grootste van de Benelux zijn. Brussel is ondermeer bekend vanwege het ‘Koning Boudewijnstadion’, het vroegere Heizelstadion (één van de belangrijkste sportstadions van het land). Wat ook onmiskenbaar aan Brussel doet denken is het ‘Atomium’. Dit is een zeer bekend monument dat een ijzerkristal voorstelt dat 150 miljard maal is vergroot. Het werd gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling die in 1958 in Brussel werd gehouden. Het gewest heeft het Nederlands en het Frans als officiële talen. Vrijwel alle officiële en semi-officiële zaken en instellingen zijn tweetalig. Ook de meeste andere aanduidingen en tekstjes zijn in de twee talen te vinden.

 

Brandweer Brussel

 

De brandweer van Brussel beschikt over 1 centrale kazerne, 4 zware voorposten en 4 lichte voorposten. De uitrusting van een zware voorpost bestaat uit een autopomp, een autoladder, een voertuig voor "lichte opdrachten" en 2 of 3 ambulances. De uitrusting van een lichte voorpost bestaat uit een autopomp en 1 of 2 ambulances.

 

De brandweerzorg is ondergebracht bij de ‘Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest’. Deze organisatie bestaat uit 975 brandweermannen, 153 burgermedewerkers, 9 kazernes en heeft een werkgebied van 24 gemeenten. Het korps heeft de beschikking over 43 ziekenwagens, 26 autopompen, 14 autoladders en hoogwerkers en 142 andere voertuigen. Op jaarbasis wordt ruim 2.700 keer uitgerukt voor brand en 7.100 keer voor hulpverleningen en andere interventies. De ambulances rukken op jaarbasis ruim 55.000 keer uit. Het korps in onderverdeeld in een vijftal districten, die elk een deel van het Brusselse grondgebied bestrijken.

 

District 1

 

• Centrale kazerne Helihaven

 

Dit is de hoofdkazerne van brandweer Brussel en deze is gelegen aan de Helihavenlaan aan de rand van het stadscentrum. Naast de normale brandbestrijding en hulpverlening staat de hoofdkazerne ook in voor de gespecialiseerde hulpverlening. Al het bijzondere materieel staat hier gestald. Ook alle speciale eenheden zijn hier ondergebracht: de duikers, de specialisten voor chemische inzetten en bijvoorbeeld het hoogtereddingsteam. Op deze kazerne staan maar liefst elf halfzware autopompen, twee zware schuim-autopompen, acht autoladders, een hoogwerker, twee snelle hulpwagens, twee grote karweiwagens, twee kraanwagens, een voertuig voor het duikteam, vijf commandowagens, zes haakarmvoertuigen en twee poederbluswagens. Daarnaast nog een groot aantal dienstauto’s, busjes, containers en niet minder dan 16 ambulances. Per dienst zijn op deze kazerne 46 beroepsmedewerkers aanwezig.

 

In 1990 en 1991 werden op deze kazerne televisieopnames gemaakt voor de televisieserie ‘Alfa Papa Tango’ van de BRT. De serie speelde zich af in een brandweerkazerne in het centrum van Brussel en liep in twee reeksen van 13 afleveringen.

 

 

 

 

 

• Voorpost César De Paepe

 

Deze post is gelegen bij het ziekenhuis César de Paepe aan de Cellebroersstraat. Hier staan de beide ambulances welke voorheen stonden gestationeerd op de voorpost Cité. Per 1 september 2008 is deze post gesloten en werd een nieuwe stallingsplaats gezocht in de Brusselse binnenstad.

 

 

 

District 2

 

• Zware voorpost Evere

 

Deze kazerne ligt aan de Jules Bordetlaan in Evere. Per dienst zijn op deze kazerne 11 beroepsmedewerkers aanwezig. Op deze kazerne staan twee halfzware autopompen, een ladderwagen en een ambulance.

 

 

• Lichte voorpost Cité (gesloten per 1 sepember 2008)

 

Deze kazerne is per 1 september 2008 gesloten. Momenteel wordt gewerkt aan een nieuwe kazerne ter vervanging van onder andere deze gesloten post in Schaarbeek. De ambulances zijn overgeplaatst naar de voorpost César De Paepe aan het Sint-Pietersziekenhuis. De bemanning van de autopomp versterkt sindsdien de collega’s van de kazerne in Anderlecht.

 

De hoofdkazerne in de Helihavenlaan en de kazernes in Anderlecht en Diamant hebben de uitrukken in het gebied van deze kazerne overgenomen. De druk voor de andere kazernes is daardoor wel verhoogd want dagelijks rukten ze vanaf deze kazerne gemiddeld twintig tot dertig keer uit.

 

 

District 3

 

• Zware voorpost Delta

 

Deze kazerne is gesitueerd aan de Triomflaan in Elsene. Per dienst zijn op deze kazerne 13 beroepsmedewerkers aanwezig. Het wagenpark bestaat uit een halfzware autopomp, twee ladderwagens, een karweiwagen en een tweetal ambulances.

 

 

• Lichte voorpost U.C.L. ('Universite Catholique de Louvain')

 

Deze post ligt bij het Ziekenhuis ‘Université Catholique
de Louvain’ aan de Hippocrateslaan in Sint-Lambrechts-Woluwe. Per dienst zijn op deze kazerne 9 beroepsmedewerkers aanwezig.

 

 

• Voorpost Sint Elisabethziekenhuis

 

Deze post bij het Sint Elisabethziekenhuis aan de De Frélaan dient alleen als uitrukpunt voor een aldaar gestationeerde ambulance.

 

 

District 4

 

• Zware voorpost Anderlecht

 

Deze kazerne ligt aan de Bergensesteenweg in Anderlecht. Per dienst zijn op deze kazerne 17 beroepsmedewerkers aanwezig. Ze hebben de beschikking over een halfzware autopomp, een snelle hulpwagen, een watertankwagen (8.000 liter), twee autoladders, een karweiwagen en een dienstauto. Tevens staan op deze kazerne vijf ambulances.

 

 

• Lichte voorpost Eikenbos (‘Chênaie’)

 

Deze post is te vinden aan de Eikenboslaan in Ukkel. Ukkel is na Brussel de grootste gemeente in oppervlakte van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en ligt ten zuiden van Brussel-centrum. De gemeente telt ruim 76.000 inwoners. Per dienst zijn op deze kazerne 7 beroepsmedewerkers aanwezig.

 

 

District 5

 

• Zware voorpost V.U.B. (Vrije Universiteit Brussel)

 

Deze kazerne is gevestigd op de Medische Campus Jette aan de Dikkebeuklaan. Per dienst zijn op deze kazerne 15 beroepsmedewerkers aanwezig. Het wagenpark bestaat uit twee halfzware autopompen, een watertankwagen (8.000 liter), een ladderwagen, 4 ambulances en een ambulance speciaal ingericht voor reanimaties.

 

 

 

• Lichte voorpost Diamant

 

Deze kazerne is gelegen aan de Diamantlaan in Schaarbeek. Het wagenpark bestaat uit een halfzware autopomp en een ambulance. Per dienst zijn op deze kazerne 7 beroepsmedewerkers aanwezig. Op termijn zal deze kazerne worden verplaatst naar een nieuwe voorpost elders in Schaarbeek. De bouw hiervan is in volle gang. De brandweer in de voorpost Diamant moet in de huidige situatie bij vaak hulp krijgen van de voorpost van Evere. In de voorpost Diamant is er immers slechts plaats voor één autopomp en één ziekenwagen. Voor een redvoertuig is geen plaats meer. In de nieuwe kazerne zullen er twee ladderwagens ter beschikking staan.

 

 

• Voorpost Schaarbeek

 

Naast het Brugmannziekenhuis in Schaarbeek, op een strategisch gunstige plaats aan het kruispunt van de Haachtsesteenweg en de Lambertmontlaan komt de nieuwe zevende Brusselse voorpost. Deze kazerne zal de posten Evere en Diamant vervangen en zal het nieuwe thuis worden voor een autopomp, een autoladder, een kleine dienstwagen en verschillende ziekenwagens. De bouw bevindt zich momenteel in een afrondende fase.

 

 

• Voorpost Frans Gasthuis

 

Bij het Hôpital Français aan de Avenue Josse Goffin is ook een post waar een ambulance staat gestationeerd.