Provincie Antwerpen zone Rand (Laatste update: 23-12-2022)

 

De brandweerzone Rand beschikt over twintig brandweerkazernes. De kazernes zijn gelegen in: Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Edegem, Essen, Kalmthout, Kapellen, Kontich, Lint, Oostmalle, Ranst, Schilde, Schoten, Sint-Antonius, Sint-Job-in-'t-Goor, Westmalle, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven en Zoersel. Het verzorgingsgebied ligt ten oosten van Antwerpen en loopt van Brabant (NL) tot aan het zuiden van Antwerpen en grenst in het oosten aan de provincialeweg N14. Naast de twintig kazernes in de zone is er nog een bijzondere kazerne in Stabroek, welke in gebruik is door de vzw. Hulpdienst Brandweer Stabroek.

 

• Kazerne Brasschaat

 

De brandweer in Brasschaat is opgericht in 1853 en beschikt over 50 vrijwilligers en 6 beroepskrachten. De huidige kazerne stamt uit 1973 en is in 2020 uitgebreid met een voertuigenstalling, vergaderzaal en ontmoetingsruimte. Het oude deel is gerenoveerd. Het wagenpark bestaat uit twee halfzware autopompen, een tankwagen, een redvoertuig, een materiaalwagen, een personeel/materiaalwagen, twee bosbrandvoertuigen, een signalisatievoertuig, een terreinwagen, een commandowagen, een haakarmvoertuig met diverse containers en een dienstauto.

 

 

• Kazerne Brecht

 

De brandweer van Brecht is opgericht in 1902 en beschikt over 40 vrijwilligers. Naast de gebruikelijke brandweerzorg beschikt het korps over een duikteam welke regionaal inzetbaar is. Het wagenpark bestaat uit een halfzware autopomp, een redvoertuig, een materiaalwagen, een signalisatievoertuig, een waterongevallen voertuig, een commandowagen, een dienstauto en twee reddingsboten op trailer.

 

 

• Kazerne Essen

 

De brandweer Essen is opgericht in 1829 en beschikt over 40 vrijwilligers en een beroeps commandant. Het korps beschikt over een kazerne welke is gelegen achter het gemeentehuis. Het wagenpark bestaat uit een halfzware autopomp, een materiaalwagen, een tankwagen, een redvoertuig, een snelle hulpwagen, een personeel/materiaalwagen, twee bosbrandvoertuigen en een terreinwagen.

 

 

 

• Kazerne Kalmthout

 

Het korps van Kalmthout bestaat uit 40 vrijwilligers en èèn beroepskracht. De huidige kazerne met slangentoren is in gebruik sinds 2013. Het wagenpark bestaat uit een terreinvaardige halfzware autpomp, een tankwagen, een snelle interventiewagen, een redvoertuig, een bosbrandvoertuig, een terreinwagen en een personeel/materiaalwagen.

 

Nog geen foto beschikbaar.

 

• Kazerne Kalmthout (gesloten)

 

De voormalige kazerne in Kalmthout heeft dienst gedaan tot 2013. Het pand was destijds verouderd en voldeed niet meer aan de tegenwoordige eisen. In 2022 is het pand gesloopt om plaats te maken voor een nieuw gemeentehuis.

 

 

• Kazerne Kapellen

 

De brandweer in Kapellen is ontstaan in 1865. In dat jaar kocht het korps samen met Stabroek en het Nederlandse Putte hun eerste brandspuit. Tegenwoordig bestaat het korps uit 56 vrijwilligers. Als specialisatie heeft het korps het werken op grote hoogte door het hoogtereddingsteam en het bestrijden van natuurbranden. Het wagenpark bestaat uit een terreinvaardige multifunctionele autopomp, een zware autopomp, een bosbrandvoertuig, een hulpverleningsvoertuig met kraan, een redvoertuig, een tankwagen, een commandowagen, een terreinwagen, een logistiek voertuig, een voertuig voor het hoogtereddingsteam en een dienstauto.

 

 

• vzw. Hulpdienst Brandweer Stabroek

 

De Vereniging Zonder Winst (VZW) Hulpdienst Brandweer Stabroek is opgericht in 1978 en bestaat uit 25 vrijwilligers. De hulpdienst is geen onderdeel van de brandweerzone Rand, maar verzorgd zelfstandig de eerste brandweerhulp in Stabroek. Bij een incident in de gemeente wordt ook de naburige “officiële” brandweer ter plaatse gestuurd. Het korps wordt door de gemeente in stand gehouden, om te zorgen dat er in Stabroek en omgeving altijd binnen de geldende normen brandweer ter plaatse kan zijn. Sinds 2019 beschikt het korps ook over een jeugdbrandweer. Het wagenpark bestaat uit een hulpverleningsvoertuig, een tankwagen, een redvoertuig, een snelle interventiewagen en een materiaalwagen.

 

 

• Kazerne Wuustwezel

 

De brandweer in Wuustwezel is opgericht in 1864 en telt tegenwoordig 65 vrijwilligers en een commandant in beroepsdienst. Het korps is ingedeeld in vier ploegen, waarbij iedere ploeg om de week dienst heeft. De huidige kazerne is in gebruik sinds 1991. Het wagenpark bestaat uit twee terreinvaardige halfzware autopompen, een tankwagen, een redvoertuig, twee bosbrandvoertuigen, twee commandowagens, twee haakarmvoertuigen met diverse containers, een materiaalwagen, een dienstbus en een dienstauto. Daarnaast staan er nog twee ambulances op de kazerne welke door de vrijwilligers worden bemand.