Provincie Antwerpen zone Kempen (Laatste update: 10-05-2014)

 

• Kazerne Balen

 

De brandweer van Balen bestaat uit 38 brandweerlieden en is opgericht in 1897. De brandweer beschikt sinds 2010 over een moderne kazerne aan de Vredelaan die volledig voldoet aan de behoeften van een moderne hulpverleningsdienst. De vrijwilligers hebben de beschikking over een halfzware autopomp, een Industriële zware autopomp, een tankwagen, een ladderwagen, een materiaalwagen, een bosbrandwagen, twee dienstauto’s en een commandowagen. Voor het uitvoeren van dringende medische hulpverleningen in Balen (en in voorkomende gevallen in 2e instantie in Mol, Leopoldsburg, Ham en Lommel) beschikt het korps over 1 ambulance.

 

 

• Kazerne Geel

 

De Geelse brandweer beschermt bijna 60.000 inwoners op een oppervlakte van 19.000 Ha in de gemeenten Geel, Meerhout en Laakdal. Het korps telt 81 manschappen, waarvan 38 beroepsmatig. De brandweer Geel is gehuisvest in Veiligheidshuis Ter Stokt. In dit veiligheidshuis delen sinds 2013 vier veiligheidspartners één gebouw: De brandweer, de politiezone, het Rode Kruis Geel en de Dienst Gemeentelijke Administratieve Sancties. Het veiligheidshuis is een uitbreiding van de vroegere brandweerkazerne van Geel. De brandweer en de politie delen in het complex verschillende ruimtes waaronder gespreks-, vergader- en opleidingslokalen. Daarnaast hebben ze elk hun eigen meldkamers, kantoren, opslag- en kleedruimtes en magazijnen. Het Rode Kruis Geel heeft in het gebouw zijn eigen kantoor en enkele leslokalen. De voertuigenhal van de brandweer beschikt over niet minder dan 29 elektrisch bedienbare uitrijpoorten. In de voertuigenhal staan twee halfzware autopompen, een Industriële zware autopomp, een zware autopomp, een tankwagen, een hoogwerker en een autoladder. Een snelle-hulpwagen, twee materiaalwagens, vier commandowagens, diverse dienstauto’s en vijf haakarmvoertuigen met diverse containers maken het wagenpark compleet. De brandweer van Geel verricht ook de dringende medische hulpverleningen in de gemeenten Geel, Meerhout en Laakdal en beschikt daarvoor over 4 ambulances.

 

 

 

• Kazerne Mol

 

De brandweerdienst van Mol staat in voor de bescherming van de gemeenten Mol, Retie en Dessel. Het korps beschikt over 55 vrijwilligers en 11 beroepsleden en is dus een gemengd korps met een Z-statuut. De beroepsmensen zijn verdeeld over twee ploegen en verzorgen de uitruk tussen 8 en 17 uur. Buiten deze diensturen zijn de beroepsmensen en vrijwilligers ingedeeld in vier secties die oproepbaar zijn. Het wagenpark bestaat uit een lichte autopomp, een halfzware autopomp, een multifunctionele zware autopomp, een tankwagen, een autoladder, een snelle-hulpwagen en een bosbrandwagen. Verder staan er nog twee materiaalwagens, twee haakarmvoertuigen met diverse containers, twee commandowagens en een ambulance paraat.