Landkreis: Bernkastel-Wittlich (Laatste update: 17-01-2017)

 

De Landkreis Bernkastel-Wittlich ligt in de deelstaat Rheinland-Pfalz. De Kreis heeft een oppervlakte van 1.178 km² en een inwoneraantal van 110.600. De kreis is gemeten naar oppervlakte de op één na grootste van de deelstaat Rheinland-Pfalz na de Landkreis Bitburg-Prüm. De streek is rijk aan historische kastelen en burchten. Kreisstadt is de stad Wittlich. In totaal liggen er 107 gemeenten binnen de kreis.

 

Stadt Wittlich

 

Wittlich is een grote stad met ruim 19.500 inwoners in het zuidelijk deel van de Eifel. De stad ligt aan de Lieser in een zijdal van de Moezel. Behalve Wittlich zelf behoren tot de gemeente nog de dorpen Bombogen, Dorf, Lüxem, Neuerburg en Wengerohr. Over de weg is Wittlich via de A1, A60, B49 en B50 te bereiken. Het centraal station van Wittlich ligt in Wengerohr aan de Moezelspoorlijn.

 

• Freiwillige Feuerwehr Lüxem

 

Het dorp Lüxem ligt ten noorden van de binnenstad van Wittlich aan de rand van de Eifel en in de nabijheid van de Moezel. Het dorp telt 1.300 inwoners. Het brandweerkorps is opgericht in 1907 en bestaat uit 18 korpsleden. Ze hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit. De kazerne is in gebruik sinds 1985 en beschikt naast plaats voor het voertuig over een scholingsruimte op de bovenverdieping.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Neuerburg/Dorf

 

Het brandweerkorps heeft een sterkte van 30 vrijwillige korpsleden. Het korps is ontstaan in 2004 door samenvoeging van de toenmalige korpsen Neuerburg en Dorf. Het oorspronkelijke korps Neuerbrug werd opgericht in 1921 en het korps Dorf in 1914. Sinds januari 2014 maakt het korps gebruik van een moderne kazerne in de Tannenstraße in Neuerburg. De kazerne bestaat uit een voertuigenhal met plaats voor twee voertuigen, een opleidingslokaal, een kleedruimte en sanitaire ruimtes. De vrijwilligers hebben de beschikking over een klein blusvoertuig en een personeel-/materiaalwagen.

 

• Kazerne Neuerburg/Dorf (gesloten)

 

Tot 2014 was het korps Neuerburg/Dorf ondergebracht in de kazerne van het voormalige korps Neuerburg. Het gebouw voldeed niet meer aan de eisen die tegenwoordig aan een brandweerkazerne worden gesteld.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Wengerohr/Bombogen

 

Wengerohr is het grootste stadsdeel van Wittlich en telt 2.700 inwoners. In Wengerohr ligt een grote fabriek van Dr. Oetker waar de bekende diepvriespizza’s worden gemaakt. Bombogen is het op één na grootste stadsdeel van Wittlich met 1.300 inwoners. Tot 2007 hadden beide stadsdelen nog een eigen brandweerkorps. Het huidige korps Wengerohr/Bombogen is in 2007 ontstaan uit samenvoeging van de beide voormalige blusgroepen. Het korps telt 40 vrijwilligers en is gehuisvest op de kazerne aan de Belinger Straße in stadsdeel Wengerohr. Deze kazerne is in 2007 in gebruik genomen en biedt onderdak aan twee blusvoertuigen, een personeel-/materiaalwagen, een dienstbus en een boot op trailer. Naast een voertuigenhal met 5 deuren beschikt de kazerne over een scholingsruimte, een magazijn en sanitaire ruimtes.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Wittlich-Stadtmitte

 

De stad Wittlich kreeg in 1912 de eerste Duitse jeugdgevangenis, die overigens nog steeds bestaat. Tot de bezienswaardigheden van Wittlich behoren het oude stadhuis aan de markt waar een galerie voor moderne kunst is gehuisvest. Verder de voormalige synagoge waarin nu een museum over het Joodse leven in Wittlich is gevestigd. Het “Türmchen” ofwel “torentje” is een deel van de oude stadspoort. De barokke Sint Marcuskerk en de neogotische Christuskerk zijn ook een bezoek waard. De restanten van de Romeinse villa liggen tussen Wittlich en Altrich onder het viaduct van de A1.

 

Het brandweerkorps bestaat uit 55 vrijwilligers en werd opgericht in 1902. Het wagenpark bestaat uit twee blusvoertuigen, een watertankwagen, een autoladder, een snel hulpverleningsvoertuig, een groot hulpverleningsvoertuig, een adembeschermingswagen, een voertuig voor inzetten met gevaarlijke stoffen, een commandowagen en twee dienstauto’s. De rest van het wagenpark wordt gevormd door een kleine vrachtwagen, een logistiekvoertuig (met kraan) en een voertuig voor de meetploeg. De kazerne is in gebruik genomen in april 1988 (na een bouwperiode van 22 maanden) en beschikt o.a. over een voertuigenhal met 16 deuren, diverse werkplaatsen, een magazijn en een kantine/scholingsruimte. Tevens zijn op het terrein vier woningen voor brandweerpersoneel met hun gezin gebouwd. In 2004 werd aan de oostkant van het terrein een kleine voertuigenhal met drie deuren bijgebouwd. Op deze kazerne is ook de ‘FEZ’ (Feuerwehr-Einsatz-Zentrale) ondergebracht. Deze neemt na alarmering door de hoofdmeldkamer in Trier het radioverkeer van hen over.

 

 

Verbandsgemeinde Bernkastel-Kues

 

De Verbandsgemeente Bernkastel-Kues omvat naast de stad Bernkastel-Kues nog 22 zelfstandige gemeenten. Binnen de Verbandsgemeente wonen 27.800 inwoners. De gemeente loopt van Neumagen-Drohn langs de Moezel stroomafwaarts tot aan Lösnich en voor een deel in de Hunsrück. Binnen de Verbandsgemeinde zijn 29 brandweerkorpsen actief. Dit zijn de korpsen van Andel, Bernkastel, Brauneberg, Burgen, Erden, Filzen, Gornhausen, Graach, Hochscheid, Kesten, Kleinich, Kommen, Kues, Lieser, Lösnich, Longkamp, Maring, Minheim, Monzelfeld, Mülheim, Neumagen-Dhron, Noviand, Papiermühle, Piesport, Ürzig, Veldenz, Wehlen, Wintrich en Zeltingen-Rachtig.

 

• Freiwillige Feuerwehr Andel

 

Het wijndorp Andel (thans een stadsdeel van de stad Bernkastel-Kues) ligt prachtig gelegen tussen groene weiden langs de Moezel, weilanden met knalrode papavers, zonnige hellingen met wijngaarden en heuvels vol bossen. De Goldbach, die midden door een ongerept boslandschap loopt, stroomt ook door Andel. In het heldere water werden hier vroeger kleine klompjes goud gevonden. Ook vandaag de dag is een wandeling langs de schaduwrijke oevers nog steeds de moeite waard. De bewoners van Andel verstoppen hier soms nuggets die de kleine goudzoekertjes mogen houden als trots bewijs voor een gezellig wandeldagje met het hele gezin, maar de oudere goudwassers kunnen de goudklompjes voor een glas wijn inwisselen in een van de typische wijndomeinen langs de Moezel. Het brandweerkorps is uitgerust met een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Bernkastel

 

Het oude centrum van de Moezelstad Bernkastel bestaat uit romantische steegjes vol eeuwenoude vakwerkhuizen, kleine, met zorg ingerichte winkeltjes, uitnodigende restaurants en traditionele cafés. Tot de vele bezienswaardigheden van Bernkastel behoort het historische marktplein, maar ook het renaissancestadhuis en de Michaelsfontein die allebei uit het begin van de 17e eeuw dateren. De St. Michaëlskerk met haar imposante 600 jaar oude toren behoort tot de meest monumentale bouwwerken van de stad. De "Bernkasteler Doctor" is de beroemdste wijn van de stad en de legende over de genezing van de zieke keurvorst door juist deze wijn is prachtig afgebeeld op de Doctorfontein. Hoog boven de stad verrijst de burcht Landshut, die voor het eerst wordt vermeld in de 9e eeuw. Deze diende als residentie van de aartsbisschoppen en keurvorsten. Een wandeling naar de burcht, die in 1692 door een brand is verwoest, wordt met een grandioos uitzicht op de Moezelstreek beloond.

 

Het brandweerkorps is opgericht in 1876 en heeft sinds 2001 de huidige kazerne ter beschikking. Deze kazerne ligt aan de rand van het historische centrum van Bernkastel en biedt plaats aan een klein blusvoertuig, een dienstbus en een personeel-/materiaalwagen. Ook staat hier de ELW2, een verbindings-/commandowagen van de landkreis hier gestationeerd. De vrijwilligers rukken hiermee uit bij grotere incidenten in de gehele landkreis.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Brauneberg

 

Brauneberg ligt aan de Moezel tussen Mülheim en Wintrich. Al in de derde eeuw voor Christus bevond zich in Brauneberg al een nederzetting. Deze bewoning van het gebied was ook in de Romeinse tijd het geval. Dit blijkt ondermeer uit vondsten die zijn gedaan bij opgravingen in de jaren 20 van de vorige eeuw. Dat Brauneberg op één van de warmste plekken in Duitsland ligt speelt zeker een belangrijke rol bij de hoge kwaliteit van de wijnen die er wegkomen. Dit behaaglijke klimaat was de oude Romeinen ook al opgevallen. In Brauneberg bevestigen de 2 oudste wijnpersen uit de Moezelstreek dit. De brandweerkazerne ligt aan de Dusemonder Straße.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Burgen

 

In de hele Moezelstreek is er geen dorp met meer bruggen dan het meer dan 2000 jaar oude wijndorp Burgen. Dit is te danken aan de Frohnbach, die dwars door het dorp loopt. Burgen heeft 560 inwoners en een oppervlakte van 778 hectare, waarvan 101 hectare in gebruik is als wijnbouwgebied en 384 hectare is bosgebied. Het brandweerkorps van Burgen bestaat uit 24 vrijwilligers en werd opgericht in 1927. Ze hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en watertank, een dienstbus en een reddingsboot op trailer. De kazerne werd in 1989 in gebouwd en beschikt over een voertuigenhal met plaats voor twee voertuigen, een opleidingsruimte/kantine en een magazijn. Het korps rukt op jaarbasis gemiddeld 10 keer uit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Kleinich

 

De gemeente Kleinich telt in totaal 680 inwoners. Tot de gemeente behoren onder meer de woonkernen Kleinich (235 inwoners), Götzeroth (80 inwoners), Emmeroth (45 inwoners) en Fronhofen (120 inwoners). Tot 2009 was er in elk van deze woonkernen een brandweerkorps actief. Sinds 2009 zijn deze korpsen samengevoegd tot het huidige brandweerkorps met één kazerne in Kleinich. De 23 vrijwilligers hebben de beschikking over een tweetal kleine blusvoertuigen met draagbare motorspuit. Hiervan is er één tevens uitgerust met een watertank.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Kues

 

Kues is het grootste van de 5 stadsdelen van Bernkastel-Kues. Keltische vondsten uit de periode rond 6000 v. Chr. duiden erop dat dit ook het oudste is. Tot de bezienswaardigheden behoren het geboortehuis van Nicolaas van Cusa, het meer dan 500 jaar oude St.-Nikolaus-Hospital met zijn kostbare bibliotheek, de oevers van de Moezel die uitnodigen tot wandelen en fietsen en de nauwe steegjes van het oude Kues.

 

Dit is het grootste korps binnen de verbandsgemeente Bernkastel-Kues en dient als steunpunt voor de korpsen in de omgeving. Het uitgebreide wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een autoladder, een watertankwagen, een commandowagen, een hulpverleningsvoertuig (Unimog), een logistiekvoertuig en twee reddingsboten op trailer. Het korps Kues is binnen de Kreis Bernkastel–Wittlich verantwoordelijk voor de inzetten met gevaarlijke stoffen. Samen met de korpsen Morbach en Wittlich wordt dan gezamenlijk een zogenaamde ‘Gefahrstoffzug’ gevormd. Om die reden is het wagenpark aangevuld met een materiaalwagen voor inzetten met gevaarlijke stoffen, een voertuig voor het onstmetten van personen en een voertuig voor het onstmetten van materialen/voertuigen. Het korps rukt op jaarbasis ongeveer 180 keer uit. De kazerne is in gebruik sinds 1980 en beschikt over een ruime voertuigenhal, diverse werkplaatsen en een kantoordeel met 2 verdiepingen voorzien van scholings- en verblijfsruimten, kantoren en een kantine. Bij alle serieuze meldingen in de verbandsgemeente (31 kazernes) worden centralisten van brandweer Kues gealarmeerd die in de kazerne de FEZ (Feuerwehr-Einsatz-Zentrale) bemannen. Deze meldkamer neemt na alarmering het mobilofoonverkeer over van de hoofdmeldkamer in Trier en kan eventueel ook extra eenheden of personeel oproepen.

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Longkamp

 

De gemeente Longkamp ligt op een hoogvlakte op de grens van de Hunsrück en de Moezel. De gemeente telt 1.200 inwoners. Het brandweerkorps is opgericht in 1924 en is sinds 1987 ondergebracht in de huidige kazerne. Het gebouw bestaat uit twee opstelplaatsen voor de brandweer en 1 opstelplaats voor de dienst gemeentewerken. Het korps bestaat uit 24 vrijwilligers en rukt zo’n 10 keer per jaar uit. Ze hebben de beschikking over een blusvoertuig en een personeel-/materiaalwagen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Erden-Lösnich, Gerätehaus Lösnich

 

Het dorp Lösnich telt 425 inwoners. Talloze vakwerkhuizen en stijlvolle wijnbouwershuizen uit de 19e eeuw bepalen het straatbeeld in het wijndorp. Al sinds 2010 werkten de korpsen van Lösnich en van het buurdorp Erden al nauw samen door altijd gezamenlijk uit te rukken en gezamenlijk te oefenen. In Juli 2013 werd de samenwerking omgezet in een fusie van beide korpsen tot het nieuwe korps Erden-Lösnich. Beide voormalige korpsen werden omgevormd tot blusgroepen en behielden wel hun eigen voertuig en de eigen kazerne. De blusgroep Lösnich telt 13 vrijwilligers en is uitgerust met een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Mülheim

 

De plaats Mülheim an der Mosel telt 1.018 inwoners. Het grondgebied heeft een oppervlakte van 4,92 km2. Daarvan wordt 86 hectare gebruikt voor de wijnbouw en 160 hectare is bosgebied. Het brandweerkorps bestaat uit 35 vrijwilligers en werd in 1902 opgericht. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit, een dienstbus en een reddingsboot op trailer. Op jaarbasis wordt het korps zo’n 20 keer opgeroepen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Noviand

 

De gemeente Maring-Noviand heeft ongeveer 1.600 inwoners en bestaat uit de dorpen Maring, Noviand en Siebenborn. In zowel Maring als Noviand is een brandweerkorps actief. Het brandweerkorps van Noviand bestaat uit 41 vrijwilligers en is opgericht in 1921. De kazerne is in gebruik sinds 1966. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een personeel-/materiaalwagen en de ‘ELW’ van de verbandsgemeente. Dit laatste voertuig rukt uit binnen de gehele Verbandsgemeente bij grotere inzetten en fungeert ter plaatse als commandopost.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Ürzig

 

Het wijndorp Ürzig heeft 897 inwoners. Ter hoogte van Ürzig wordt sinds 2010 een nieuwe brug over de Moezel gebouwd. Hierover zal de snelweg A50 met vier rijstroken en twee vluchtstroken worden aangelegd om het diep uitgesneden Moezeldal tussen Ürzig en Zeltingen-Rachtig te overbruggen. De brug leidt het verkeer dan over de Moezel, de Bundesstraße 53 en de Landesstraße 189 heen. De brug zal uiteindelijk 1700 meter lang en 29 meter breed worden. Het wegdek zal op het hoogste punt op een hoogte van 160 meter boven de Moezel komen te liggen. Het brandweerkorps is opgericht in 1931, telt 25 vrijwilligers en heeft de beschikking over een klein blusvoertuig met watertank en draagbare motorspuit en een reddingsboot op trailer. De kazerne heeft een voertuigenhal met plaats voor 2 voertuigen en ligt aan de rand van het dorpscentrum in de Würzgartenstraße.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Veldenz

 

In één van de mooiste zijdalen van de Moezel ligt het sinds 1990 door de staat erkende "Erholungsort Veldenz". Veldenz is omringd door wijngaarden, weilanden en de "boskuurtuin" van de Hunsrück, waarvan de bergen tot aan de rand van het dorp liggen. De burcht Veldenz, de hoofdzetel van de graven van Veldenz, domineert op steile rotsen de hele omgeving en herinnert vandaag de dag nog aan de indrukwekkende geschiedenis van het graafschap. De klokkentoren van de protestantse kerk, het Zehnthaus (15e eeuw) en de vele vakwerkhuizen zijn eveneens een bezoek waard. Het vrijwilligerskorps is opgericht in 1898. In de kazerne staat een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en watertank paraat.

 

 

Verbandsgemeinde Thalfang am Erbeskopf

 

De Verbandsgemeinde Thalfang am Erbeskopf is een samenwerkingsverband dat bestaat uit 21 gemeenten. Dit zijn de gemeenten Berglicht, Breit, Büdlich, Burtscheid, Deuselbach, Dhronecken, Etgert, Gielert, Gräfendhron, Heidenburg, Hilscheid, Horath, Immert, Lückenburg, Malborn, Merschbach, Neunkirchen, Rorodt, Schönberg, Talling en Thalfang. Stuk voor stuk kleine gemeenten met inwonersaantallen varierend van 50 inwoners (Rorodt) tot 1.800 inwoners (Thalfang). In totaal heeft de Verbandsgemeinde een oppervlakte van 144 km2 en ruim 7.200 inwoners.

 

• Freiwillige Feuerwehr Bäsch

 

Bäsch is een dorp binnen de gemeente Thalfang en heeft ruim 300 inwoners. In 1932 werd het brandweerkorps opgericht. De kazerne is in 1994 in gebruik genomen en huisvest een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Berglicht

 

De gemeente Berglicht heeft 545 inwoners, ligt vier kilometer ten noordwesten van Thalfang en zes kilometer ten zuidoosten van de Moezel. Het dorp strekt zich uit aan beide zijden van een dal aan de samenvloeiing van de Brucher Bach en de Mohrbach. Berglicht ligt op een hoogte van 400 meter boven de zeespiegel. Het brandweerkorps heeft pas sinds 2012 de beschikking over een blusvoertuig. In dat jaar kon het kleine blusvoertuig met draagbare motorspuit uit 1978 van het buurkorps Büdlich worden overgenomen omdat deze daar toen werd vervangen door een nieuw voertuig. Voorheen stond er alleen een motorspuitaanhanger paraat in de kazerne. Deze kazerne is onderdeel van het Dorfgemeinschaftshaus en werd in 2007 in gebruik genomen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Büdlich

 

De gemeente Büdlich telt 200 inwoners en ligt acht kilometer ten noordwesten van de centrumplaats Thalfang. Het korps is opgericht in 1931. De kazerne maakt onderdeel uit van het Gemeindehaus en is in gebruik sinds 1964. De 20 vrijwilligers beschikken over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit. Ze worden gemiddeld 3 keer per jaar opgeroepen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Burtscheid

 

De gemeente Burtscheid heeft 120 inwoners en ligt in het zuidwesten van de Verbandsgemeinde tussen Lückenburg en Neunkirchen. De kazerne maakt onderdeel uit van het Gemeindehaus. Het korps heeft de beschikking over een motorspuitaanhanger.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Dhronecken

 

De gemeente Dhronecken telt 130 inwoners en ligt zo’n 3 kilometer ten zuiden van Thalfang. Het korps is opgericht in 1934 en bestaat uit 15 korpsleden. De kazerne is in 1990 in gebruik genomen. Het biedt onderdak aan de motorspuitaanhanger van het korps.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Heidenburg

 

De gemeente Heidenburg telt 700 inwoners. In 1977 werd de huidige kazerne aan de Schulstraße in gebruik genomen. In 1999 werd de kazerne voorzien van een aanbouw waar sindsdien het opleidingslokaal en de toiletten te vinden zijn. De korpsleden hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met watertank en draagbare motorspuit. Daarnaast staat er een slangenaanhanger met 800 meter slanglengte aan boord.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Hilscheid im Hunsrück

 

Het dorp Hilscheid is het hoogstgelegen dorp van heel Rheinland-Pfalz. Het ligt tussen Thalfang en Drohnecken. De gemeente is naar oppervlakte gemeten met 1807 hectare de grootste gemeente van de Verbandsgemeinde Thalfang am Erbeskopf. Van de 1807 hectare is echter 1424 hectare bosgebied. In de kazerne staat een motorspuitaanhanger paraat.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Lückenburg

 

De gemeente Lückenburg telt 96 inwoners en ligt ongeveer drie kilometer ten zuidwesten van Thalfang. Het dorp ligt op een hoogte van 480 meter boven de zeespiegel op een heuveltop. Het brandweerkorps heeft de beschikking over een motorspuitaanhanger.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Malborn

 

De gemeente Malborn bestaat uit de dorpen Malborn en Thiergarten en telt in totaal 1.280 inwoners. De gemeente ligt in het uiterste zuiden van de Verbandsgemeinde en heeft een oppervlakte van 26,3 km², daarvan bestaat 18,4 km² uit bossen. Malborn ligt aan de voet van de ’Steinkopf ’ (hoogte 683 m.). In 2011 werd de nieuwe/verbouwde kazerne officieel in gebruik genomen. Het wagenpark bestaat uit een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit, een hulpverleningsvoertuig op Unimog-chassis en een dienstbus.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Neunkirchen

 

Het kleine dorpje Neunkirchen ligt ten westen van Thalfang op een hoogte van 400 meter boven zeeniveau. Het ligt enigszins afgelegen in een kleine vallei aan de rand van het Hochwald. Het dorp heeft 150 inwoners. De vrijwilligers in Neunkirchen hebben de beschikking over een motorspuitaanhanger.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Schönberg

 

De landelijke gemeente Schönberg heeft 220 inwoners en ligt direct aan de Landesstraße L150 tussen Büdlich en Talling. Het korps heeft de beschikking over een motorspuitaanhanger.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Talling

 

De gemeente Talling heeft 215 inwoners. De brandweerkazerne is in 1990 in gebruik genomen en bestaat uit een stallingsruimte, een klein opleidingslokaal met theekeuken en sanitaire ruimtes. Het korps heeft de beschikking over een motorspuitaanhanger.

 

 

• Freiwillige Stützpunktfeuerwehr Thalfang

 

De centrumgemeente van de Verbandsgemeinde is de stad Thalfang met 1.760 inwoners. Hiervan wonen er ruim 300 in het stadsdeel Bäsch. Het korps Thalfang is opgericht in 1901. In 1986 werd de brandweerkazerne in gebruik genomen. Het korps heeft de beschikking over een blusvoertuig, een watertankwagen, een autoladder, een hulpverleningsvoertuig, een dienstbus en een voertuig voor de inzetleiding en een motorspuitaanhanger.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Thiergarten

 

Het dorp Thiergarten ligt op drie kilometer afstand van Malborn waarmee het één gemeente vormt. Het dorp heeft 430 inwoners. In de kazerne in Thiergarten staat een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

Verbandsgemeinde Traben-Trabach

 

De Verbandsgemeinde Traben-Trarbach is ontstaan op 1 juli 2014 door een samenvoeging van de Verbandsgemeinden Kröv-Bausendorf en Traben-Trarbach. De nieuwe Verbandsgemeinde bestaat uit 16 ortsgemeinden (Bausendorf, Bengel, Burg (Mosel), Diefenbach, Enkirch, Flußbach, Hontheim, Irmenach, Kinderbeuern, Kinheim, Kröv, Lötzbeuren, Reil, Starkenburg, Stadt Traben-Trarbach en Willwerscheid), heeft een oppervlakte van 205 km² en telt circa 17.600 inwoners.

 

• Freiwillige Feuerwehr Bausendorf

 

De gemeente Bausendorf bestaat naast het wijndorp Bausendorf tevens uit het dorp Olkenbach en telt 1.275 inwoners. Dit korps heeft de beschikking over een klein blusvoertuig die staat gestald in de kazerne aan de Schulstrasse in het midden van de dorpskern.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Bengel

 

Het dorp Bengel heeft ruim 800 inwoners en ligt op een hoogte van 150 meter boven zeeniveau tussen de moezelbergen in het zuiden en de Eifelbergen in het noorden. De dorpen Springiersbach en Neidhof maken ook deel uit van de gemeente Bengel. Het brandweerkorps is opgericht in 1925 en telt 32 vrijwilligers. Het korps beschikt over een blusvoertuig met hulpverleningsmateriaal, een watertankwagen op Unimog-chassis en een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en watertank. De huidige kazerne is in gebruik sinds 1975. In 2014 is de kazerne voorzien van twee moderne roldeuren.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Burg (Mosel)

 

De gemeente Burg telt 395 inwoners en ligt op de rechteroever van de Moezel. Het bijzondere aan dit wijndorp is dat er een wandelpad is aangelegd dat geheel in het teken staat van de wijnbouweducatie. Al wandelend leert men alles over de wijnbouw, van het kweken van de druiven tot het persen tot wijn. Het brandweerkorps werd opgericht in 1920 en bestaat tegenwoordig uit 19 vrijwilligers. Ze hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een motorspuitaanhanger.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Diefenbach

 

De gemeente Diefenbach telt 75 inwoners en ligt tussen bossen, weiden, wijngaarden en boomgaarden op een hoogte van 390 meter boven zeeniveau. De veelal gerenoveerde vakwerkhuizen geven het dorp een huiselijke en intieme sfeer. Van het grondgebied van de gemeente bestaat 63% uit bosgebied. Het brandweerkorps is gehuisvest op de benedenverdieping van het Dorfgemeinschaftshaus in de Mühlackerstraße.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Enkirch

 

Het wijnstadje Enkirch ligt op de rechteroever van de Moezel en telt 1.510 inwoners. Enkirch wordt door veel toeristen gebruikt als uitvalsbasis voor een bezoek aan de Moezel. De plaats kent talrijke hotels, pensions en vakantiehuizen. Wijnboerderijen stellen eveneens delen van hun huis ter beschikking om te verblijven. In Enkirch is verder op menig huis een 'Zimmer frei'-bord aangebracht. Met name tijdens de zomermaanden en de wijnfeesten in de nazomer is Enkirch drukbezocht. Het vrijwilligerskorps heeft de beschikking over een klein blusvoertuig.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Flußbach

 

De gemeente Flußbach telt 462 inwoners. Het is gelegen in een vallei en de uitlopers van de Wittlicher vallei, die zich uitstrekt van Schweich tot aan het Kondelwald. Het brandweerkorps is opgericht in 1911 en telt tegenwoordig 16 vrijwillige korpsleden. Het korps heeft de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit. De kazerne is in gebruik sinds 1988 en bestaat uit een voertuigenstalling, een opleidingslokaal en sanitaire ruimtes.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Hetzhof

 

Het dorp Hetzhof hoort bij de gemeente Kinderbeuern en telt 300 inwoners. Het brandweerkorps is opgericht in 1913 en bestaat uit 26 korpsleden. Ze hebben de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Hontheim

 

De gemeente Hontheim ligt aan de noordelijke rand van het Kondelwald op een plateau van de Vulkaaneifel. De gemeente bestaat naast Hontheim uit de dorpen Bonsbeuern, Krinkhof en Wispelt. In totaal telt de gemeente 830 inwoners. Het korps Hontheim telt 18 vrijwilligers en heeft de beschikking over een klein blusvoertuig.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Irmenach

 

De gemeente Irmenach telt zo’n 700 inwoners en bestaat uit de dorpen Irmenach en Beuren. Tot 1974 waren het twee aparte zelfstandige gemeenten. Het huidige korps onstond in het jaar 2000 uit samenvoeging van de voormalige korpsen Irmenach en Beuren. De vrijwilligers hebben de beschikking over een blusvoertuig en een voertuig voor de slangenwerkplaats. Op de kazerne in de Beurener Straße in Irmenach is sinds 2016 namelijk de centrale slangenwerkplaats van de Verbandsgemeinde Traben-Trarbach gevestigd. Hier worden gebruikte slangen na een inzet weer gereinigd, gecontroleerd en zonodig gerepareerd.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Kinderbeuern

 

De plaats Kinderbeuern telt 1.040 inwoners en ligt centraal in het Alftal. Naast Kinderbeuern hoort ook het dorp Hetzhof tot de gemeente. Het dorp Kinderbeuern is een opbloeiende vakantieplaats. Het brandweerkorps heeft de beschikking over een klein blusvoertuig.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Kinheim-Kindel

 

In de grote bocht van de Moezel tussen Traben-Trarbach en Bernkastel-Kues ligt het wijndorp Kinheim met zijn deelgemeente Kinheim-Kindel. Kinheim ligt op de linkeroever en Kindel ligt op de rechteroever van de Moezel. De gemeente telt in totaal iets meer dan 800 inwoners. Het brandweerkorps heeft de beschikking over een normaal blusvoertuig, een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en een slangenwagen. De slangenwagen is in bruikleen gegeven door de landkreis Bernkastel-Wittlich in het kader van de katastrophenschutz. De kazerne van het korps ligt in de kern Kindel.

 

 

• Kazerne Kinheim (gesloten)

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Kövenig

 

Het rustige wijndorp Kövenig is onderdeel van de gemeente Kröv en telt 170 inwoners. Het korps is opgericht in 1935 en heeft haar onderkomen in een deel van het Dorfgemeinschaftshaus. Het korps beschikt over een klein blusvoertuig.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Krinkhof

 

Het dorp Krinkhof telt 125 inwoners en ligt ten zuidoosten van Hontheim. Uit bijna elk gezin uit het dorp is wel één gezinslid actief bij het vrijwillige brandweerkorps. Het korps heeft de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Kröv

 

De gemeente Kröv bestaat uit de wijndorpen Kröv en het oostelijker gelegen Kövenig en telt in totaal zo’n 2.250 inwoners. Nabij het dorp Kröv ligt een oude vesting, genaamd Mont Royal. De vesting werd in 1687 in opdracht van Lodelijk XIV gebouwd. De vesting bood plaats aan 12.000 man en 3.000 paarden. Kort na de bouw werd de vesting ook alweer verwoest; nota bene door de Fransen zelf. Van de vesting zijn nog maar zeer weinig sporen over. Dichtbij de sporen van de vesting is inmiddels een groot bungalowpark gebouwd, waardoor Kröv en omgeving doorgaan als een toeristische trekpleister. Vanwege de rijkelijk aanwezige wijnvelden in de omgeving, zijn de zogeheten Moezelwijnen één van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de inwoners van Kröv. Vanwege het toeristische karakter zijn op diverse plaatsen in het dorp wijnproeverijen gevestigd.

 

Het brandweerkorps beschikt over een blusvoertuig, een 18-meter autoladder, een watertankwagen, een hulpverleningsvoertuig (Unimog-chassis) en een personeel-/materiaalwagen. In de kazerne is de Feuerwehr-Einsatz-Zentrale van de hele verbandsgemeente ondergebracht. Deze neemt na alarmering door de hoofdmeldkamer Trier het radioverkeer over.

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Lötzbeuren

 

De plaats Lötzbeuren telt 458 inwoners en ligt in het zuidoosten van de Verbandsgemeinde. Bij Lötzbeuren ligt vliegveld Frankfurt-Hahn. Deze luchthaven was tot 1993 een militair vliegveld van het Amerikaanse leger. Sinds de omvorming tot een civiele luchthaven is het de op vijf na grootste vrachtluchthaven van Duitsland. De luchthaven wordt ook gebruikt voor passagiersvluchten van de budgetmaatschappijen Wizz Air, Sun Express en Ryanair. Het brandweerkorps van Lötzbeuren bestaat uit 26 vrijwilligers. De kazerne is in 2010 grondig gerenoveerd en biedt onderdak aan een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit en watertank.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Olkenbach

 

Olkenbach is een dorp binnen de gemeente Bausendorf. Het ligt in een zijdal van de Moezel, namelijk het unteren Alftal, daar waar het dal steeds smaller wordt. Het ligt omgeven door bossen op een hoogte van 190 meter boven zeeniveau en telt 240 inwoners. Het brandweerkorps is opgericht in 1921 en telt 21 vrijwilligers. De kazerne ligt midden in de dorpskern en bestaat uit een voertuigenhal, omkleedkamer met toiletten en op de bovenetage een gezellige kantine/scholingsruimte. De kazerne is in 2010 grondig gerenoveerd. Het korps heeft de beschikking over een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Reil

 

Het oude wijndorp Reil met zijn mooie vakwerkhuizen en wijnboerderijen is mogelijk de geboorteplaats van Gerhart von Ryl, bouwmeester van de Keulse Dom. Er gaat een brug naar de wijnplaats Burg aan de andere zijde van de Moezel. Reil is één van de grootste wijnbouwdorpen aan de Moezel. De bekendste wijn luistert naar de naam “Vom heissen Stein”, omdat naar verluidt een paltsgraaf zich alleen uit de klauwen van de duivel kon bevrijden met behulp van deze wijn. Het brandweerkorps Reil bestaat uit 17 korpsleden en is opgericht in 1925. Het wagenpark bestaat uit een klein blusvoertuig, een slangenwagen en een reddingsboot op trailer. De kazerne is in gebruik sinds 1985.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Starkenburg

 

Starkenburg is een klein stadje op een prachtige locatie. Het ligt op een smalle bergkam op 250 meter boven zeeniveau. Aan de ene kant van het dorp liggen de wijngaarden die steil naar de Moezel lopen en aan de andere kant ligt het dal van de Ahringsbach. Het vrijwilligerskorps is opgericht in 1884. De kazerne is in gebruik sinds 1988. In de kazerne staat alleen een motorspuitaanhanger.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Traben

 

De gemeente Traben-Trarbach bestaat uit de stadsdelen Traben, Trarbach en Wolf. Traben-Trarbach ligt aan een smalle bocht in de Moezel omringd door bossen en uitgestrekte wijngaarden. De rivier snijdt het stadje in twee gedeeltes. Vroeger waren het twee aparte plaatsjes, maar vanaf 1904 is het één stad. Kenmerk van Traben-Trarbach is de Brückenstranke, een in 1899 gereedgekomen poortgebouw bij de brug over de Moezel. Deze brug is een nieuwer exemplaar van de historische brug die helaas in 1944 werd verwoest tijdens de laatste wereldoorlog. Traben lift op de linkeroever van de Moezel.

 

Het vrijwilligerskorps Traben werd opgericht in 1890 en bestaat uit 33 korpsleden. De kazerne aan de Köveniger Straße is in gebruik sinds 2005. Het linkerdeel van het gebouw is in gebruik bij de politie. De rest van het gebouw doet dienst als brandweerkazerne en beschikt over een voertuigenhal met 4 opstelplaatsen, een ademluchtwerkplaats voor de gehele verbandsgemeente en een ruim scholingslokaal/kantine. Het wagenpark bestaat uit een blusvoertuig, een autoladder, een logistiekvoertuig, een reddingsboot op trailer en een aanhanger voorzien van extra ademluchtflessen, een pomp en extra slangenvoorraad. Het korps wordt per jaar ongeveer 60 keer opgeroepen.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Trarbach

 

Trarbach ligt op de rechteroever van de Moezel. Het vrijwilligerskorps Trarbach is opgericht in 1926 en beschikt sindsdien over de huidige kazerne. De oorspronkelijke kazerne is in de loop der tijd wel vergroot met twee extra stallingsplaatsen aan weerszijden van het gebouw. De 38 korpsleden hebben de beschikking over een blusvoertuig, een hulpverleningsvoertuig (Unimog), een ladderaanhanger en een reddingsboot op trailer.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Willwerscheid

 

De gemeente Willwerscheid telt 68 inwoners en ligt aan de zuidelijke uitloper van de smalle heuvelrug tussen Grünewald en Kondelwald. Ruim 60% van het grondgebied bestaat uit bosgebied. De vrijwilligers hebben de beschikking over een motorspuitaanhanger.

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Wispelt

 

Het dorp Wispelt telt amper 100 inwoners. Het ligt ten zuiden van Hontheim aan de weg naar Kinderbeuern. De brandweer is gehuisvest in het Bürgerhaus aan de Dorfstraße. Dit gebouw werd oorspronkelijk gebouwd als een dorpsschuur. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik als oefenruimte van het mannenkoor, als stembureau en als onderkomen van de vrijwillige brandweer.

 

 

 

• Freiwillige Feuerwehr Wolf

 

Het stadsdeel Wolf telt 935 inwoners (inclusief buurtschap Koppelberg) en ligt op de rechteroever van de Moezel tussen Kindel en Trarbach. Het brandweerkorps is opgericht in 1925. In de kazerne naast het gemeentehuis staan een klein blusvoertuig met draagbare motorspuit, een dienstbus, een ladderaanhanger en een slangenaanhanger gestationeerd. In de kelder van het naastgelegen gemeentehuis zijn een opleidingslokaal en de kleedkamer ondergebracht. De kazerne aan de Maiweg is in gebruik sinds 1979.

 

 

• Kazerne Wolf-Nevenpost

 

Naast de hoofdkazerne beschikt het korps Wolf ook nog over een nevenpost. Hier staan een traktor als trekkend voertuig voor de beschikbare reddingsboot op trailer en een motorspuitaanhanger.